Magyarnak maradni - antológia

A Határtalanul magyar című első antológiánk után Magyarnak maradni címmel jelenik meg a megújult Kanadai Magyar Írószövetség 50. évfordulóját ünneplő második antológia. A kötetek a Magyar Kormány és a Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően jöttek létre.

 KÖVESSY ZSOLT, a KMÍSZ elnökének előszava:

 Nagy öröm számunkra, hogy olyan szerzők írásait is olvashatják második válogatásunkban, akik nem szerepeltek az előző kötetben.

Így soraink között üdvözölhetünk Calgaryban, Edmontonban, Hamiltonban és Torontóban élő újabb alkotókat, akiket az első kötet megjelenése lelkesített fel írásaik beküldésére.

A ma is Kanadában alkotó szerzők művei mellett az Írószövetség és a kanadai magyar irodalom már elhunyt illetve nemrég hazaköltözött néhány kimagasló alakjának verseivel, elbeszéléseivel is találkozhatnak antológiánkban.

Arra is büszkék vagyunk, hogy szerzőink között a közép-generáció tagjai is képviseltetik magukat.

Igyekeztünk a kanadai magyar irodalom színességét, sokoldalúságát is bemutatni Ontariótól Brit-Kolumbiáig, Torontótól Vancouverig.


MAGYARNAK MARADNI - A Kanadai Magyar Írószövetség 2. antológiája

Szerzőink az örök emberi kérdések mellett olyan fontos témákat érintenek alkotásaikban, mint az egyén szerepe a történelem viharaiban, a haza, a gyökerek elvesztésének problematikája a fizikai, szellemi, lelki síkokon, az óhaza emlékének megőrzése és az új hazára találás, a beilleszkedés örömei, nehézségei.

Termékeny évtizedek után hosszú szünet: az újjáalakult Írószövetség második antológiája több mint húsz év után jelent meg.

Megörökítik magyar múltjuk, privát történelmük egy-egy fontos szeletét, történetét, és megjelenik a kanadai emigráns lét problémáival való lelki birkózás is. Mindez az identitásuk, a magyarságukhoz, a transzcendentálishoz való érzékeny viszonyuk újraértelmezését is jelenti, és az írásokból részletekben gazdag képet kaphatunk arról, hogy mit is jelent Kanadában MAGYARNAK MARADNI. Antológiánkat kanadai magyar képzőművészek alkotásai díszítik.

ANTOLÓGIA: ÉLETJEL ÉS SZÁMADÁS

„Az antológiák puszta léte azt bizonyítja, hogy a magyar irodalom nem csupán Magyarországon létezik, hanem mindenütt, ahol magyarok élnek.” - Miska János