A Szabadnak születni című válogatáskötetünk az 50. évfordulójára újjászerveződött Kanadai Magyar Írószövetség negyedik antológiája. Ebben a kötetünkben is kizárólag ma is élő és alkotó kanadai magyar szerzők műveiből válogattunk, az ontariói Torontótól az albertai Calgary-n át a brit-kolumbiai Kamloops-ig.

 SZABADNAK SZÜLETNI címmel jelent meg a Kanadai Magyar Írószövetség negyedik antológiája.

 

 ELŐHANG

A Kanadai Magyar Írószövetség Szabadnak születni című válogatáskötetét tartja kezében a tisztelt olvasó, ami az 50. évfordulójára újjászerveződött Írószövetség negyedik antológiája.

Ebben a kötetünkben is ma élő és alkotó kanadai magyar szerzők műveiből válogattunk, az ontariói Torontótól az albertai Calgary-n át a brit-kolumbiai Kamloops-ig.

Szerzőink, ebben a kötetben harmincegyen, most is különböző korosztályokat, élethelyzeteket képviselnek.

Az egészen apró, de lelkesen magyarul verselő, itt született, torontói gyermekektől kezdve, akiknek édesanyja Erdélyből származó író, képzőművész, a szintén magyar családból származó, de angolul író londoni kamasz alkotón át az itt felnőtt, vagy már felnőttként Kanadába emigrált középgenerációs és idősebb korosztályokig, ennek a hatalmas országnak egymástól távoli szegletein még mindig sokan tartják életben a kanadai magyar irodalmat, magyarul vagy már angol nyelven alkotva.

Idősebb szerzőink, viszontagságos életük eseményeit felidézve, előszeretettel írnak a magyar múltról és az emigráns sors nehézségeiről, míg a fiatalabb generációk már a kanadai gondolkodásmódot, kultúrát is megjelenítik alkotásaikban.

Az antológiákon kívül az elmúlt években igyekeztünk feleleveníteni a régmúlt írószövetségi hagyományait.

A kanadai magyar irodalomból építkezve tematikus irodalmi délutánokat rendezünk Torontóban, amelyek kiváló lehetőséget biztosítanak arra is, hogy szerzőink személyesen is megmutatkozzanak a nagyközönség előtt.

Egy-egy ilyen kötet sosem lehet teljes, de igyekeztünk elérni a magyarul vagy angolul alkotó társainkat, így lett antológiánk ismét kétnyelvű.

Idén is csatlakoztak hozzánk új szerzők, magyar és angol nyelvű írásokkal. Hívjuk azokat is, akik most kimaradtak, hogy tartsanak velünk a következő antológiára és a következő ötven évre az együtt alkotás rögös, de szép útjain.

És végül köszönet képzőművész barátaink alkotásaiért, melyek antológiánkat díszítik.

A kötet a magyar kormány és a Bethlen Gábor Alap támogatásával jelenhetett meg.

Kövessy Zsolt, elnök, Kanadai Magyar Írószövetség