A Nyugati Őrtűz című válogatáskötetünk az 50. évfordulójára újjászerveződött Kanadai Magyar Írószövetség harmadik antológiája. Ebben a kötetünkben kizárólag ma is élő és alkotó kanadai magyar szerzők műveiből válogattunk, az ontariói Torontótól az albertai Calgary-n át a brit-kolumbiai Kamloops-ig.

 

NYUGATI ŐRTŰZ címmel jelent meg a Kanadai Magyar Írószövetség harmadik antológiája Torontóban.


 A Nyugati Őrtűz című válogatáskötetünk az 50. évfordulójára újjászervőzödött Kanadai Magyar Írószövetség harmadik antológiája. Ebben a kötetünkben kizárólag ma is élő és alkotó kanadai magyar szerzők műveiből válogattunk, az ontariói Torontótól az albertai Calgary-n át a brit-kolumbiai Kamloops-ig.

Köszönjük az Írószövetség egyik alapítója, Miska János sok évtizedes, kiemelkedő irodalomszervezői munkáját. Baráth Anna és Fust Csilla is számos irodalmi eseményt hoztak tető alá a Kanadai Magyar Írószövetség elmúlt évtizedeiben. Tisztelettel adózunk Kasza Márton Lajos, Király Ilona, Sajgó Szabolcs és Veszely Ferenc költészete előtt. Blájer Erzsébet számtalan regénnyel  örvendeztette meg az olvasókat az elmúlt évtizedekben, most pedig az édesanyák tiszteletére készítettett szobrának avatására készült írásával jelentkezett unokájával, aki a család magyarországi és erdélyi vakációjáról mesélt.

Sajgó Szabolcs nemcsak kiváló pap-költő, hanem hosszú éveken át meghatározó személyisége is volt a kanadai magyar irodalmi életnek Torontóban. Dániel Nagy László újságot, antológiákat szerkesztett, Mátyási Teréz, férjével, az egykori Fészek Klubban kulturális eseményekkel gazdagította a torontói magyar közösség szellemi életét.

Az elmúlt időszakban igyekeztünk feleleveníteni a régmúlt írószövetségi hagyományait is, és több sikeres tematikus irodalmi délutánt rendeztünk.

Októberben az 56-os forradalom 65. évfordulóján megrendeztük az '56 a kanadai magyar irodalomban című irodalmi délutánunkat. Novemberben Faludy György és Fáy Ferenc kanadai magyar költőkre emlékeztünk születésük és haláluk kerek évfordulóin. Decemberben megtartottuk a Magyarnak maradni címmel megjelent második antológiánk könyvbemutatóját, karácsony előtt pedig a Kiskarácsony, Nagykarácsony című irodalmi délutánnal készültünk az ünnepekre.

Öröm volt látni, hogy több generáció vett részt ezeken az eseményeinken, és nemcsak nézőként hanem előadóként is közreműködtek.

Egy-egy ilyen kötet sosem lehet teljes, de igyekeztünk elérni a magyarul vagy angolul ma is alkotó társainkat, így lett ismét kétnyelvű antológiánk.

Jurás Pál, Hegedüs László, Rinyai István és Urbán Péter 56-os emlékeiket idézték fel magyarul és angolul, Deák István spirituális fejlődéstörténetét mesélte el.

Keszei Attila képzőművész angol nyelven írt leveleket gyerekeinek, amikben gyerekkorára emlékezik, hogy már itt született gyermekei is megismerhessék a család gyökereit. Székely Kinga iskolaigazgató szintén gyerekeinek mesélte el Erdélyben töltött gyermekkorának kedves és érdekes emlékeit, de mindezt magyar nyelven. Horthy Nándor képzőművész könyvben írta meg élettörténetét, amiből két történetet olvashatnak.

Fodor Éva Mária, írói nevén Eva M. Alexander kanadai életéből és karrierjéből merített ihletett rövid, könnyed novelláihoz. Németh Jenő fanyar humorú tárcákkal jelentkezett, Sándor Ilona Sajgó Szabolcs költészetéről írt tanulmányt. A brit-kolumbiai Pintér László a Kamloops-i Veszely Ferenc könyvét ismertette.

Más költők eddig meg nem jelent verseikkel járultak hozzá az antológia sokszínűségéhez.

Ami öröm, hogy idén is csatlakoztak hozzánk új szerzők, mint például a több kanadai irodalmi díjat nyert Dobozy Tamás és a magyar közönség előtt eddig ismeretlen Petrói Tivadar, akik angol nyelven alkotnak. 

Hívjuk azokat a szerzőket is, akik most kimaradtak, hogy tartsanak velünk a következő antológiára, és a következő ötven évre az együtt alkotás rögös de szép útjain.

És végül köszönet kanadai magyar képzőművész barátaink alkotásaiért, melyek antológiánkat díszítik. A könyv borítója Scott Kish Camp Site II. című festményének felhasználásával készült.

A kötet a magyar kormány és a Bethlen Gábor Alap támogatásával jelenhetett meg.

Kövessy Zsolt, elnök, Kanadai Magyar Írószövetség