JELEN/LÉT! A Kanadai Magyar Írószövetség időszakos művészeti magazinja. Tematikus tavaszi számunkban kanadai magyar szerzők műveiből válogattunk, az ontariói Torontótól a brit-kolumbiai Kamloops-ig.

 JELEN/LÉT címmel jelent meg a Kanadai Magyar Írószövetség művészeti magazinjának tavaszi száma.

cover art magazine

 

A SZERKESZTŐ ASZTALA

A Kanadai Magyar Írószövetség Jelen/Lét című magazinjának tavaszi számát tartja kezében az olvasó.

Tematikus magazinnal jelentkezünk, melyben különböző témákat járunk körbe a kanadai magyar költők és írók szemszögéből nézve.

A tavaszi témakörhöz és húsvéthoz kapcsolódva először kanadai magyar költők istenes verseinek világába mélyedhetünk bele, és egy ismertető elemzést olvashatnak Sajgó Szabolcs, a torontói Szent Erzsébet Templom korábbi plébánosának meztelen Isten címmel megjelent kötetéről.

Majd az istenes versektől a tavaszt, a tavaszi újjászületést ünneplő költeményekhez vezet az utunk, és Blájer Erzsébet Csillagszemű című regényének Erdélyben, szintén tavasszal játszódó, megrendítő történetébe kapunk bepillantást.

Azután bemutatjuk a Kanadai Magyar Írószövetség harmadik, Nyugati őrtűz címmel megjelent antológiáját, és egy értő elemzést olvashatnak a nyugat-kanadai Veszely Ferenc költő tollából a szintén nyugat-kanadai Pintér László költő irodalmi munkásságáról, mely tanulmány a Kanadai Magyar Írószövetség kiadásában megjelent Kanadai magyar irodalom című kötetből lett kiemelve.

A tanulmányt két ironikus hangvételű írás követi, az Eva M. Alexander írói néven alkotó Fodor Éva Mária angol nyelven a halászlé evés bonyodalmait ecseteli, Németh Jenő pedig kihalófélben levő fajokról, állatokról, emberekről(?) értekezik.

Aztán komolyabbra fordítjuk a szót, hiszen a trianoni békediktátumra is ebben az időszakban emlékezünk. Bemutatjuk a torontói Rákóczi Alapítvány kiadásában nemrég megjelent Friss hangok a perifériáról című kötetet.

A könyv olyan esszéket tartalmaz, melyeket határon túli magyar származású fiatalok írtak magukról, magyarságukról.

Lapunkban most két kanadai magyar fiatal, valamint egy kárpátaljai magyar lány és egy délvidéki magyar fiú sorait olvashatják arról, hogy ők hogyan élik meg a magyarságukat az elszakított országrészekben és a nyugati diaszpórában.

Az édesanyák tisztelete című szekcióban az édesanyákról, az anyaságról írnak költőink, és Szitha Ilona kisfiáról írt története is elgondolkoztat bennünket.

Gyereksarok rovatunkban pedig a gyerekeket örvendeztetjük meg nekik szóló versekkel, és az erdélyi származású Székely Kinga tanító igaz történeteivel, amiket három gyermekének örökített meg az erdélyi gyerekkor és a családi történelem eseményeit felidézve.

Kellemes olvasásélményt kívánunk kanadai magyar szerzőink alkotásaihoz

A magazin a magyar kormány és a Bethlen Gábor Alap támogatásával jelenhetett meg.

Kövessy Zsolt, elnök, Kanadai Magyar Írószövetség